Na mijn eerste echte week stage.
Door: Coen Bauwens
Blijf op de hoogte en volg Coen
09 Februari 2007 | Suriname, Paramaribo
Het is hier echt super in Suriname, ik voel me steeds meer op mijn gemak en thuis. Ik leer de weg steeds beter kennen en mijn draai te vinden. Ook de mensen in onze buurt raken steeds meer aan ons gewend, dat voelt wel fijn.
Vorige week vrijdag zouden we naar Naks gaan in discotheek “Energy”, bij ons aan de overkant, dit is helaas niet meer doorgegaan. Je moest voor elf uur binnen zijn, we waren om vijf voor voor de deur toen we te horen kregen dat we niet meer binnen mochten. Zo kunnen de dingen in Suriname dus ook gaan, helaas kregen we pas later te horen dat onze huisbaas ook de eigenaar is van deze discotheek. Als we het eerder wisten hadden we misschien nog wel wat kunnen regelen. Uiteindelijk is het toch nog een gezellige avond geworden, want plotseling zaten we met nog een hele groep stagiaires bij ons thuis wat te drinken. Het leren kennen van andere stagiaires gaat hier in Paramaribo zo makkelijk, maar ook met Surinamers kom je steeds makkelijker in contact. Ik weet al zeker dat ik hier aan het eind van mijn stageperiode een grote vrienden en kennissenkring op heb gebouwd.
In het weekend gaan we natuurlijk altijd stappen, maar niet alleen in het weekend, af en toe ook door de week. Moet kunnen toch, lekker genieten in Suriname. Ik heb afgelopen week een paar keer een terrasje gepakt met Richard en een aantal mensen die we hebben leren kennen. Het weer laat dat toch toe, hier in het warme en zonnige Suriname. Het is heel de tijd tussen de 30/35 graden, ik ben al goed gewend aan deze temperaturen. De laatste dagen was het trouwens wel wat bewolkt, maar de temperatuur is daarbij wel hetzelfde gebleven. Terug naar het uitgaansleven, vanavond gaan we uiteraard weer en gisteren ben ik naar Boenoenoenoes geweest, dit is een gezellige salsa bar boven in een winkelcentrum. Het was weer lekker gezellig. Ook hebben we de betere taxichauffeurs leren kennen, het is belangrijk dat je hier een goede en vaste taxichauffeur hebt, niet iedereen heeft een rijbewijs en je wilt toch ook wel veilig zijn. Via andere stagiaires hebben we het telefoonnummer van Brian gehad, hij is sinds vijf jaar een vaste taxi voor stagiaires. Hij is een aardige kerel die niet duur is, hij heeft het altijd druk, dit omdat hij weet dat hij zijn geld goed kan verdienen bij de stagiaires. Brian kent me al bij naam en weet dat als hij naar de l’Hermitageweg moet het bij Coen is, ook zijn broer Petje heeft dit al geleerd. Nog een goeie is Anand, hij is ook goedkoop en kan vaker dan Brian, dit omdat hij het wat minder druk heeft. Dus voor alle mensen die deze site lezen en voor stage naar Suriname gaan, zorg dat je deze taxichauffeurs leert kennen, want als je zomaar een willekeurige taxt neemt kost het je veel meer.
Ik heb weer een aantal nieuwe foto’s toegevoegd zoals te zien is. Op een foto is te zien hoe de muggen mijn voeten hebben aangevallen, geloof me ze zijn hier anders dan de huismuggen van Nederland. Ze jeuken echt enorm hier en een zalfje help bij mij in ieder geval niet, ik vind zelf dat het een beetje op de pokken lijkt. Sommigen krijgen zelfs blaren op de bulten en soms gaan ze zweren. Hier heb ik gelukkig geen last van gehad, ze jeuken alleen enorm. Ik heb ook een aantal foto’s meegestuurde van ons huis in de l’Hermitageweg en onze straat.
Afgelopen zondag zijn we bij tante Roke tjauw mein gaan eten, dit was zo lekker. Ze gaat het ons leren hoe we het moeten maken, dus mensen in Nederland dat wordt smullen. De volgende dag moesten we beginnen met onze stage. Ik werk dus van acht tot drie, daarna heb ik dus nog een hele middag om wat te doen. Stage is heel interessant, de situaties hier zijn wel heel wat erger dan in Nederland. Ik heb hier wel mijn ogen leren opendoen, ik ben blij dat ik een moeder en vader in mijn leven heb gehad die het beste met mij voor hadden en hebben. Dat ze mij een goed leven wilden en nogsteeds willen geven. Hier zijn een heleboel kinderen die dat heel graag zouden willen hebben maar het niet krijgen. Veel kinderen, tenminste waar ik bij mijn stage mee in aanraking kom worden (sexueel) mishandeld. Hier in Suriname is het de normaalste zaak van de wereld dat kinderen klappen vangen van hun ouders, ik ben blij dat ik dat niet heb moeten meemaken. Je leert daardoor al de goede bedoeling van je ouders beter waarderen. Het is best moeilijk om te zien hoe een ouder zijn kind klappen geeft. Ik keur dit in ieder geval niet goed! Hoewel ik het wel respecteer bij de Surinaamse cultuur zie ik het liever niet, het is moeilijk omer wat van te zeggen omdat je iemands cultuur niet zomaar kunt veranderen. Aan de andere kant is het wel fijn om tijdens mijn stage met Surinaamse gezinnen te werken die dit ook niet goedkeuren en graag een kindje willen helpen bij een goede en leuke toekomst. Ik vind het werk van pleeggezinnencentrale nu al een dankbaar beroep, omdat zoveel lieve kinderen uit slechte omstandigheden ook recht hebben op een toekomst.
Tijdens mijn stage ben ik ook al op huisbezoek geweest, samen met mijn stagebegeleidster op de scooter. Deze bezoeken zijn leuk om te doen, er wordt gekeken hoe het gaat met het pleegkind en met de pleegouders, je komt hierdoo dus op veel verschillende plaatsen. Zo ben ik met stage ook al bij Bufaz(Bureau Familiaire Zaken), soort van Surinaamse kinderbescherming, en Sociale Zaken geweest. Dit zijn instellingen van de overheid, hier wordt dus inderdaad volgens ons vooroordeel gewerkt, ze doen de hele dag dus helemaal niets. Ik verbaasde me over de staat van de gebouwen, deze leken wel middeleeuws. Ook wordt alles nog handmatig gedaan. Bij Bufaz hebben ze computers, maar bij Sociale Zaken geen een. Bij Bufaz wordt het archief nogwel handmatig gedaan, zoiets is voor onze westerlingen echt heel raar. Het tempo ligt er ook echt zo laag dat ik samen met mijn stagebegeleidster bijna in slaap viel. Bij pleeggezinnencentrale ligt het tempo gelukkig wat hoger, maar ik ben ook wel blij dat er niet zo gehaast wordt net als in Nederland. Jullie moet daar echt wat rustiger aan gaan doen, dat gestress is nergens goed voor.
De collega’s op stage zijn echt heel aardig, ik mag gewoon de scooters van iedereen lenen als ik ergens heen moet. Het links rijden was wel wat wennen, ook moet je hier een flinke dosis lef hebben in het verkeer. Je moet niet twijfelen, want dan sta je echt uren te wachten. Kortom, je moet durven maar wel echt heel goed oppassen want anders wordt je voor je sokken gereden.
Op stage wordt er tussen de middag altijd een warme maaltijd gehaald, hier doe ik gewoon lekker aan mee. Het is echt super lekker en dan eet ik s’avonds gewoon brood. Ik heb deze week lekkere tjauw mein, roti, casave met zoute vis en nasi gegeten. Echt lekker dat Surinaams!!!!
Nu ga ik maar weer ophouden met mijn verhaal, binnenkort komt er wel weer een volgende.
Heel veel groeten van Coen.
Tang boen.
09 Februari 2007 - 21:15
Anniek:
Hey Coen! Leuk hoor allemaal! Jammer dat je niet mee kan doen met walking dinner maar dat weten we iig wat er volgend jaar op tafel komt te staan.. ;) Veel plezier nog! -
10 Februari 2007 - 09:32
Mama:
Coen,ik ben blij met je nieuw bericht, erg indrukwekkend. Ook de foto,s vertellen dat jullie het naar de zin hebben. Het ziet er ontspannend uit.Wat lief van je, over papa en mij zo te praten in je verhaal.Gisteren kreeg ik een surinaamse aan de lijn ,volgens mij zei ze dat het telefoon nr. niet goed was. toen ben ik gestopt met bellen, ik probeer vandaag om 5uur ned.tijd weer. je oproep op de computer kon ik nniet zien,(hij stond wel aan) maar was in slaap gegaan op de bank. Toen ik wakker schrok was het te laat. Coen , dikke kus van Mama. -
10 Februari 2007 - 11:12
Hennie:
Hoi Coen,
Lees dat alles goed gaat en dat je al veel gezien en geleerd hebt. Je moeder was hier net en vertelde dat er weer een nieuw verhaal op de site stond, dus alles laten vallen en eerst gelezen. Je krijgt nu een heel andere kant te zien van Suriname denk ik. Zal niet altijd makkelijk zijn.
Veel groetjes uit Hulst -
11 Februari 2007 - 00:05
Marianne:
Coen het klinkt allemaal super!
Maar jezus vind je het gek dat je voeten onder de muggenbeten zitten met zo'n lilliputterbed.. je kunt snachts beter skisokken aantrekken.
xx Marianne
11 Februari 2007 - 12:04
Dj Antoine:
Heej Coentje,
Leuk om weeer iets te horen van je daar in verweggiestan. Het is idderdaad leuk om te horen dat het goed gaat en dat je het naar je zin hebt.
Veder hier in hulst gaat het ook goed. Volgende week is het bij ons carnaval. Jammer dat je er niet bent. maar zo te horen kun je je daar ook goed vermaken.
Als je terug bent in nederland dan kunnen we van je nieuwe recept tjauw mein gaan genieten.
Grrtzzz Dj Antoine.
11 Februari 2007 - 16:47
Godelieve:
Hoi Coen,
Wat spannend zeg wat je daar allemaal meemaakt. Ik zit hier nu achter mijn eigen laptop te oefenen en dacht ik mail Coen even.. Leuk dat ik je verhalen nu zelf kan volgen, want vind ze interessant. Wat een muggebulten zeg, en die jeuk, maar ja hoort er ook bij. Ik pas goed op je mama.. Haha, of zij op mij??! Geniet lekker van alles en ik hoop dat je er veel van opsteekt. Hier in Hulst is verder alles ok. Vele groeten voor jou en je mede-stagiaires. Maak er een mooie tijd van samen, groetjes Godelieve
11 Februari 2007 - 23:28
Marianne Deveneijns:
Ha die Coen,
Leuk hoor je verhalen. We lezen ze met plezier. Waardering hebben voor je Nederlandse thuis leer je wel op deze manier. En die voeten ach ja , dat komt wel goed nietwaar.
Groetjes uit Etten-Leur
12 Februari 2007 - 11:12
Val:
haha, coeniboenimeloeni. Jij kan leuk schrijven hoor. Ik ga er helemaal in op en weet precies hoe je het verteld.
Echt leuk daarzo...
Breda sterft zo langzamerhand uit, met alle landverlaters.
Wel voorzichtig zijn he.
x -
12 Februari 2007 - 17:58
Megjee:
Heejz, Beetje late reactie maar alsnog!
Klinkt echt allemaal wel beter daar! Ben het gestress hier in Nederland echt ff beu, heb je niet nog een plaatsje voor me daar? :p
xxx -
13 Februari 2007 - 15:27
Kurt:
hoi coen
heel fasineerend je berichten , ga ze nu op de voet volgen (trouwens als je terug bent zal ik je voetjes wel in smeren hihihihihi)
hier alles goed en je ma komt geregeld op de borrel hebben haar vorige week mee naar knokke (zee) genomen was super en goe gelachen met de nodige borrels he maar ja ik weet het NIET TE VEEL grapje
alle tot de volgende en groetjes
de buurtjes kurt en dirk -
16 Februari 2007 - 11:23
Sophie:
Heej Coentje!!!
Ik lees dat je het leuk hebt in Suriname! Gelukkig maar... Hier in Zuid-Afrika is het ook super, kijk er naar uit om in de zomer gezellig bij te kletsen!!!
Groetjes Sophie
16 Februari 2007 - 15:14
Loes:
zie foto's; zijn het geen waternoten?
Leuk om jullie huis te zien.Heel echt; met hangmat! -
21 Februari 2007 - 14:54
Ilse Gerreman:
Hallo Coen,
Leuke site zeg. Kreeg ik van je moeder door.
En leuk om je verhalen te lezen.Ik wens je veel succes toe tijdens je stage in Suriname.Groetjes vanuit China! -
04 Maart 2007 - 08:58
Ton:
Leuke vrouw hoor die "Virgien van SPCS" Echt een Surinamer!
Ik ben nu al je verhalen aan het lezen. Zo te zien vermaak jij je wel hehehe.
Later